Силабус Цивільне та сімейне право.docxСилабус Цивільне та сімейне право.docx

Цивільне право – провідна галузь права і визнається такою в усіх правових системах світу. В умовах кардинального реформування соціально-економічних відносин в нашому суспільстві відповідно зростає і роль цивільного права як основного регулятора товарно-грошових відносин. Саме тому цивільне право – одна з основних фундаментальних дисциплін, які вивчаються у вищих навчальних закладах.

 Сімейне право – це система правових норм, спрямованих на врегулювання особистих немайнових та майнових відносин між: подружжям, батьками та пітьмами, усиновлювачами та усиновленими, опікунами, піклувальниками та підопічними, патронатними вихователями та їх вихованцями та інших сімейних відносин між членами сім’ї та родичами. Предметом вивчення курсу виступають особисті немайнові та май­нові відносини, що випливають із шлюбу, усиновлення, опіки та піклування, прийняття дитини в сім'ю для виховання та з інших підстав, які не заборонені законом і не суперечать моральним засадам суспільства і ґрунтуються на рівності та майновій самостійності їх учасників.

Предметом вивчення навчальної дисципліни є чинне законодавство, практика його застосування, історія розвитку, досвід цивільно-правового розвитку в зарубіжних країнах. Окрім того, цивілістика вивчає також поняття цивільного права, його місце в правовій системі, його походження і закономірності розвитку, систему та зміст цивільно-правових норм, інститутів та галузей, їх роль в правовому оформленні життя суспільства та ефективність їх застосування.

Студенти повинні чітко засвоїти загальновизнані цивілістичні постулати, опанувати цивілістичний інструментарій, вміти самостійно аналізувати їх законодавче оформлення, оволодіти основними навичками практичного використання цивільно-правових засобів.