zmist.pdfzmist.pdf

Історія людства займає величезний проміжок часу, з якого лише останні декілька тисяч років проходять під знаком цивілізації. І цей тривалий період в історії, від початкового етапу становлення людини та суспільства до часу виникнення перших держав, вивчає відносно самостійна складова Всесвітньої історії – преісторія або історія первісного суспільства. Своєрідність історії первісного суспільства полягає у тому, що вона не обмежує себе якими-небудь хронологічними чи географічними межами, а вивчає первісне суспільство не залежно від часу і місця його існування як у давнину, так і в наш час, тобто там, де ще існують народи і племена, котрі знаходяться на первісній стадії розвитку.
Будучи розділом всесвітньої історії, історія первісного суспільства ставить перед собою ту саму мету, проте її цікавлять, в першу чергу не події, а процеси. Від інших розділів всесвітньої історії її відрізняє, насамперед, джерельна база, і, відповідно, особливі методи дослідження. Якщо традиційні розділи всесвітньої історії базуються переважно на писемних джерелах, то для первісної, на першому місці стоять археологічні та етнологічні, котрі, поруч з антропологічними та лінгвістичними даними, що перетворює її на комплексну науку.
Й тому, головне завдання курсу полягая у висвітленні процесів, які відбувалися на протязі від 3 млн років тому до часу виникнення перших цивілізацій, сформувати у студентів ґрунтовні знань з початкового періоду людства – від появи самої людини і суспільства до створення перших соціальних інститутів; розкрити соціально-економічні стосунки, особливості формування інститутів шлюбу та сім’ї, організації влади та управління, розвитку форм суспільної свідомості на різних етапах розвитку первісного суспільства, висвітити долі первісного суспільства в Новий та Новітній час.