Кординальні зміни, що відбуваються в нашій країні у всіх сферах її життєдіяльності, зумовлюють необхідність пошуку нових підходів до вирішення завдань, що стоять перед ДСНС України. Це в повній мірі відноситься до психологічної сфери їх життєдіяльності, оскільки психологічний стан рятувальників є найважливішим компонентом успішного виконання ними службових завдань.

У ДСНС України ведеться активна робота з вироблення і впровадження в практику службової діяльності нових підходів щодо формування необхідних морально-психологічних якостей рятувальників у рамках психологічного виду забезпечення службової діяльності.

Наукова розробка актуальних проблем психологічного забезпечення службової діяльності органів та підрозділів ДСНС України є одним з першочергових і основних завдань. Наявність загальновизнаної концепції психологічного забезпечення дозволить будувати роботу більш цілеспрямовано, при вирішенні часткових завдань дотримувати заданого загального курсу в залежності від умов і обстановки, творчо використовувати найбільш прийнятні форми, методи і засоби комплексного впливу на свідомість, психіку і поведінку рятувальників.