Курс «Політична історія сучасногосвіту» досліджує процес політичного та соціально-економічного розвитку провідних країн світу з початку ХХ ст. до сьогодення. Основна увага приділена ключовим подіям політичної історії, які справили істотний вплив на державотворчі процеси, визначили вектори сучасного поступу країн та народів. Значне місце у навчальному курсі займають питання політичного устрою окремих країн, рушійних сил в історії, взаємодії різних факторів у історичному процесі. Також розглянуті й такі аспекти суспільного життя, як культура у різних її проявах, історія релігії й церкви, еволюція соціальної структури суспільства, національні питання і національні рухи.

На основі вивчення дисципліни студент має набути таких компетентностей:

а) інтегральних: здатність аналізувати сучасну політичну ситуацію в світі на основі здобутих знань; розв’язувати задачі та проблеми в галузі політики, соціальних відносин; визначати на основі аналізу фактичного матеріалу тенденції, закономірності, особливості динаміки політичного життя провідних країн світу;

б) загальних: здатність до цілеспрямованого накопичування знання, самостійного пошуку та опрацювання інформації; здатність до аналізу політичних процесів у широкому соціальному та історичному контексті; здатність застосовувати набуті знання та навички у практичних ситуаціях; здатність до творчого мисленняяке полягає у схильності до самостійності міркувань та умовиводів;

в) спеціальних (фахових і наукових): здатність виявляти та опрацьовувати історичні джерела різних видів, аналізувати наукові тексти та узагальнювати цю інформацію; здатність здійснювати історичні та політологічні дослідження з визначеної тематики, застосовуючи інформаційно-комунікативні технології та інформаційні бази данихздатність брати участь у дискусії з питань політичної історії провідних країн світу в різних формах наукової комунікації.

Обсяг вивчення навчальної дисципліни:

Кількість кредитів ECTS – 4 (120 год.). Лекції – 28 год. Семінарські заняття – 20 год. Самостійна та індивідуальна робота – 72 год.

Форма семестрового контролю – іспит.

Викладацький склад: кандидат історичних наук, доцент Опря І. А.