В процесі становлення та розвитку незалежної Української держави не вщухає інтерес до нашої національної історії, уроків та досвіду минулого, що, в свою чергу, сприяє зростанню вимог до історичних досліджень.

За таких умов дослідники активізують пошук і скрупульозний аналіз джерельної бази, прагнуть об’єктивно відтворити історичний шлях розвитку України, очистити його від фальсифікацій, спотворень та ідеологічних нашарувань. У цьому відношенні  зростає роль спеціальної галузі історичної науки – джерелознавства, яке вивчає теорію історичних джерел і розробляє методи їх пошуку, опрацювання та одержання достовірної інформації про події, явища, процеси, персоналії. Від інтенсивної розробки проблем джерелознавства, опанування сучасними джерелознавчими методами значною мірою залежить процес інтеграції української історичної науки у світову.

Робоча програма нормативної навчальної дисципліни «Студіювання історичних джерел» складена відповідно до освітньо-професійної програми підготовки  ступеня вищої освіти «магістр» спеціальності 032 Історія та археологія за освітньо-професійною програмою Історія.

На вивчення курсу відводиться 90 годин (3 кредити  ECTS).

Студіювання історичних джерел тісно пов’язане з джерелознавством, всесвітньою історією, історією  окремих регіонів, країн, епох, різних сфер суспільного розвитку, історіографією, архівознавством, археографією, історичною географією, археологією, етнографією, документознавством, музеєзнавством, кодикологією, бібліографією.

Програма та завдання навчальної дисципліни складається з таких змістових модулів:

1.      Теоретичні питання джерелознавства. Джерела з історії України та всесвітньої історії.

Методика опрацювання писемних та неписемних джерел.