Сучасний стан розвитку економічних відносин в Україні вимагає подальшого опрацювання основних засад функціонування підприємства як первинної ланки національної економіки. Саме на цьому рівні здійснюється виробництво суспільно необхідної продукції та надаються послуги. У підприємстві вирішуються питання ефективного використання ресурсів, впровадження високопродуктивної техніки та технологій, застосування сучасних методів планування, пошуку оптимальних каналів збуту продукції тощо. Вказані завдання можливо виконати лише за умови високого рівня обізнаності спеціалістів у питаннях економічної політики підприємства.
Економіка підприємства як наука і навчальна дисципліна є системою знань про закони, закономірності та правила використання на підприємстві обмежених ресурсів для виробництва продукції та розподілу її серед споживачів.
Фахівці аграрного сектору повинні мати необхідні знання та бути компетентними в питаннях підвищення ефективності використання наявного ресурсного потенціалу підприємства; мати новітні знання про умови виробництва, нову техніку, прогресивні технології і вміти застосовувати їх на практиці. В умовах ринкової економіки вони мають володіти навичками прийняття складних економічних рішень, вміти обґрунтовувати перспективні шляхи розвитку галузей підприємства, збільшення обсягів виробництва конкретних видів продукції, зниження її собівартості та поліпшення якісних параметрів.
Запропонований навчальний посібник дозволяє поєднати самостійну роботу студента з роботою на лекціях та практичних заняттях. Практикум дає змогу синтезувати теоретичні знання з практичними навичками, що сприяє поглибленому вивченню матеріалу курсу в цілому.
Навчальний посібник містить основні теоретичні підходи, приклади розв’язку задач, практичні завдання та методичні вказівки до їх виконання, словник економічних показників, словник основних термінів, а також список рекомендованої літератури.
У першій частині навчального посібника “Підприємство у сучасній системі господарювання” розглядаються основи створення та функціонування підприємств, визначені чинники зовнішнього впливу, переваги та недоліки існуючих структур управління підприємством.
У другій частині “Ресурсне забезпечення діяльності підприємств” з позицій системної методики розглянуті види та особливості ресурсного забезпечення, визначено його вплив на кінцеві результати функціонування підприємства.
Третя частина “Технічна база, організація і планування виробництва” розкриває сутність та наукові принципи організації виробництва і планування діяльності підприємства.
У четвертій частині “Результати та ефективність виробництва” висвітлені питання витрат, процес ціноутворення, формування чистого прибутку, ефективності та інтенсивності виробництва.
П’ята частина “Антикризова система господарювання” відображає порядок аналізу та розробки антикризової системи управління підприємством.
З метою практичного засвоєння студентами набутих теоретичних знань у навчальному посібнику з кожної теми передбачені практичні завдання, значна частина яких виконується з використанням статистичних звітів підприємств. Це забезпечує самостійність навчання, сприяє глибокому і всебічному вивченню навчальної дисципліни “Економіки підприємства”, дає можливість навчитися швидко й правильно орієнтуватися у вихідній інформації та розраховувати економічні показники виробничо-фінансової діяльності конкретного підприємства.
Даний навчальний посібник буде корисним для аудиторної та самостійної роботи студентів, як при вивченні навчальної дисципліни “Економіка підприємства”, так і для інших фундаментальних та професійно-орієнтованих навчальних дисциплін. Може використовуватись студентами при виконанні курсових, дипломних робіт, а також аспірантами, спеціалістами сільського господарства, науковцями та викладачами аграрних вищих навчальних закладів