Вітаємо тебе на ресурсі самодопомоги!

Самодопомога (self-care) – це індивідуальна практика управління власним здоров’ям та благополуччям. Це певні вправи та техінки, які будуть допомагати і підтримувати тебе.

Запропоновані на цьому on-line ресурсі методики та вправи були розроблені психологами для того, щоб допомогти тобі у стресових ситуаціях, коли виникають почуття тривожності, самотності, депресії. Окремий блок присвячений зменшенню соціальної тривожності, що виникає у різних соціальних ситуаціях, наприклад, публічних виступах, знаходженні серед значної кількості людей, побоювання незнайомих осіб та людей із високим статусом.

Проходження курсу самодопомоги допоможе тобі покращити своє здоров'я та самопочуття. Головна умова – твоя активність, систематичність виконання та  готовність рухатись вперед. Ми тобі пропонуємо дорожню карту, якою ти маєш рухатися самостійно. А ми завжди тебе підтримаємо і допоможемо. Без твого бажання і готовності діяти зрушень не досягти. Отже, бажаємо успіхів у самовдосконаленні!

 

Інструкція

 

Як проходити заняття?

Ми рекомендуємо виконувати одне заняття кожного тижня для кращого закріплення результатів. Виконуй завдання кожного заняття у зручний для тебе час та у комфортному для тебе місці. Важливо пройти всі заняття відповідно до логіки їх викладення.

 

Чи потрібно щось робити у період між заняттями?

Так, ефективність вправ значно зростатиме, твоє самопочуття покращуватиметься, якщо ти використовуватимеш техніки, які були на занятті, упродовж тижня. Також рекомендуємо тобі щодня робити релаксаційні вправи, які подані в аудіофайлах.

 

Чи необхідно пройти всі блоки?

Ні, ти можеш обрати той блок, який є актуальним для тебе. Кожний блок починається з тесту, результати якого допоможуть прийняти рішення (високі результати – рекомендовано пройти блок).

 

Як подивитися результати тесту?

В результаті виконання тесту ти побачиш сумарний показник, який засвідчить в тебе розвиток тривожності, соціальної тривожності, схильності до депресії (самотності) і визначить рівень цих переживань. Чим вищий показник, тим більша необхідність пройти блок.

 

А якщо мені це не допоможе?

Заняття складені у відповідності до міжнародних протоколів психологічної  і психотерапевтичної роботи. Так, звісно, може тобі це не допоможе. Але якщо ти не спробуєш, то ти так ніколи про це і не дізнаєшся. Окрім того, усі техніки мають наукову доказовість і засвідчили свою ефективність із такими людьми як ти.

 

Як знати, що мені ці заняття допомогли?

Якщо ти будеш чітко слідувати інструкціям, ти маєш відчути поступові зміни у своєму психічному стані. Після завершення занять із окремого блоку ти можеш повторно пройти тест, аби подивитися, які зміни з тобою відбулися. Але найкращий індикатор – твоє задоволення від життя, спокій, впевненість і гарний настрій.

 

Якщо у тебе найвищі показники за шкалами різних методик, а твій стан не покращується – рекомендовано звернутися за допомогою психолога або психотерапевта.

Ресурс виконано в межах проєкту «Enhancing Mental Health in Students Under Forced Social Isolation During Pandemic» / «Зміцнення психічного здоров'я  студентів та учнів в умовах вимушеної соціальній ізоляції під час пандемії», підтриманого програмою Британської Ради «Активні Громадяни».
У розробці ресурсу брали участь фахівці Волинського національного університету імені Лесі Українки, Кам'янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка, Державного університету «Житомирська політехніка», Запорізького національного університету.