АНОТАЦІЯ НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ

Шкільний курс світової художньої культури


1. Мета вивчення навчальної дисципліни – формування всебічно підготовленого спеціаліста для шкіл різного типу навчання, здібного на високому рівні організувати та провести урочну, позакласну та позашкільну навчально-виховну роботу з дисципліни художня культура; формування у студентів світоглядних орієнтацій і компетентностей у сфері художньої культури, виховання потреби у творчій самореалізації.

Взаємозв’язок з іншими навчальними дисциплінами навчального плану підготовки фахівців: художня культура України, історія музики, методика музичного виховання, світова художня культура,

      1. Перелік компетентностей, здобуття яких гарантуватиме вивчення даної дисципліни:

    - здатність до аналізу та синтезу теоретичної інформації, організації і планування практичної педагогічної діяльності студентів з викладання шкільного курсу світової художньої культури;

    володіння студентами знаннями з теорії і методики викладання художньої культури в загальноосвітніх навчальних закладах;

    - здатність застосовувати у практичній діяльності сучасні педагогічні технології для забезпечення якості освітньо-виховного процесу в загальноосвітніх навчальних закладах;

        - вміння аналізувати основні проблеми світової художньої культури; робити висновки, узагальнення, виходячи з конкретного навчального матеріалу; розробляти плани-конспекти стандартних і нестандартних уроків художньої культури; розробляти творчі завдання, проекти та дидактичні матеріали для школярів;

        - вміння визначати мету і завдання уроків художньої культури у ЗНЗ; підбирати теоретичний, практичний та наочний матеріал відповідно до мети різних типів уроків художньої культури та позаурочних фахових занять.

      1. Зміст навчальної дисципліни за модулями та темами.

Змістовий модуль 1. Шкільний курс світової художньої культури як навчальна дисципліна. Організація освітнього процесу на уроках художньої культури у ЗНЗ:

1.1. Предмет і завдання курсу. Основні підходи до аналізу шкільної навчальної програми з художньої культури. Зміст та форми організації освітнього процесу щодо вивчення художньої культури у ЗНЗ.

        1.2. Навчальні та методичні посібники з художньої культури для вчителів і учнів. Засоби та умови забезпечення педагогічного процесу на уроках художньої культури.

        1.3. Методи навчання та виховання школярів на уроках художньої культури.

        Методи вивчення творів мистецтва на уроках ХК. Аналіз творів мистецтва на уроках художньої культури. Аналітико-синтетична діяльність школярів в процесі вивчення художньої культури.

        1.4. Методи організації та активізації навчально-пізнавальної діяльності школярів в процесі вивчення художньої культури.

        1.5. Діагностика навчальних досягнень учнів з художньої культури. Використання різних видів тестових завдань на уроках художньої культури.

        1.6. Музейна педагогіка в контексті вивчення шкільного курсу художньої культури. Методика проведення уроків в музеї та тематичних екскурсій.

        1.7. Методика застосування опорних конспектів в процесі викладання художньої культури в ЗНЗ.

        1.8. Використанні ігрових та тренінгових технологій на уроках художньої культури.

        1.9. Організаційно-методичні підходи до реалізації методу проектів у шкільному курсі СХК

        1.10. Використання мультимедійних презентацій на уроках художньої культури у ЗНЗ.

4.Обсяг вивчення навчальної дисципліни (кількість кредитів ЄКТС – 4, кількість годин – 120, у тому числі годин аудиторної – 40 (20 – лекційних, 20 – практичних), самостійної роботи – 80 год.

5. Форма семестрового контролю – залік.

6. Інформація про науково-педагогічних працівників, які забезпечуватимуть викладання цієї навчальної дисципліни (прізвище, ім’я, по батькові, науковий ступінь, вчене звання): Аліксійчук Олена Станіславівна кандидат педагогічних наук, доцент.

      1. Перелік основної літератури:

    1. Аліксійчук О.С. Організація навчального процесу на уроках шкільного курсу світової художньої культури: навчально-методичний посібник / О.С. Аліксійчук. – Кам'янець-Подільський: Видавець ПП Зволейко Д.Г., 2014. – 76 с.

    2. Аліксійчук О.С., Федорчук В.В. Проектна діяльність студентів у процесі опанування навчальної дисципліни “Шкільний курс світової художньої культури та методика його викладання”: навчально-методичний посібник / О.С. Аліксійчук., В.В. Федорчук. – Кам'янець-Подільський: Видавець ПП Зволейко Д.Г., 2009. – 44 с.

    3. Масол Л.М. Методика навчання мистецтва у початковій школі: посібник для вчителів / Л.М. Масол та ін. – Харків: Веста: Видавництво “Ранок”, 2006. – 256 с.

  1. Полатайко О.М. Формування художньо-образного мислення студентів у курсі “Методика викладання художньої культури”: навчально-методичний посібник. – Київ: НПУ імені М.П. Драгоманова, 2012. – 164 с.