Проблема конфліктної взаємодії в суспільстві залишається актуальною протягом всього існування людської цивілізації. Особливо необхідним її вивчення відчувається у перехідні переломні моменти історії: війни та революції; боротьба за владу чи за власність; міжособистісні та міжгрупові конфлікти в установах; вбивства та інші форми кримінального насильства; побутові та родинні конфлікти; самогубства та самокатування тощо. Все це є цілком природним, бо сам процес соціального «транзиту» (переходу) з одного стану в інший не тільки супроводжується болісним руйнуванням старих соціальних норм та інститутів, а й є водночас формою розв'язання соціального конфлікту (кризи) з чималими наслідками для його учасників. Криза радянської тоталітарної системи призвела до трансформації українського суспільства і зміни методологічних орієнтирів вітчизняної науки. В цих умовах стало можливим і необхідним викладання дисципліни «Політична конфліктологія» у вищих навчальних закладах.

Конфлікти пронизують всі сфери життя суспільства і часто викликають негативні соціальні зміни. Проте, в інших випадках, їх деструктивні наслідки менш виражені, що засвідчує роль конфлікту як фактора розвитку суспільних відносин. Тому розуміння конфліктогених процесів, попередження і дозвіл конфліктів є невід'ємним компонентом освітнього процесу, направленого на підготовку фахівців в області соціальних наук

Предметом навчального курсу “Політична конфліктологія ” є ознайомлення студентів із природою і ознаками  політичних конфліктів кінця XX-XXI ст., аналіз сучасних наукових і практичних підходів до політичних конфліктів і проблем їх вирішення, а  також з’ясування ролі держави, урядових і неурядових організацій у цьому процесі.