"Загальна психологія і педагогіка" – навчальна дисципліна, яка теоретично і практично готує здобувачів вищої освіти до розв’язання низки задач в професійній діяльності: встановлення та підтримання міжособистісних контактів та взаємодії з колегами, конструктивної поведінки в конфліктних ситуаціях, особистісного та професійного самопізнання і саморозвитку тощо.

Вивчення загальної психології дозволить не лише зрозуміти природу психічного, дослідити окремі психічні явища та феномени (мовлення, пам’ять, уява, увага, мислення, почуття, психічні стани, темперамент, здібності тощо), але й виявити закономірності і механізми виникнення, протікання і прояви психічних явищ, їх структуру та способи здійснення.

Вивчення педагогіки дозволить зрозуміти сутність освітнього процесу, ознайомитись зі змістом, закономірностями, принципами, методами, формами навчання і виховання.

Корисне вивчення загальної психології т педагогіки і для самопізнання здобувачів вищої освіти, здійснення світоглядних пошуків та остаточного професійного самовизначення.