Шановні студенти!

Професійна підготовка фахівців спеціальності 017 Фізична культура і спорт (тренерів, викладачів, інструкторів) не може бути якісною та ефективною без опанування знань із загальної гігієни та гігієни фізичної культури і спорту. Фізична культура, спорт та медицина мають спільне завдання: зміцнення здоров'я, покращення фізичного розвитку, продовження тривалості життя людей.

Знання загальної та спортивної гігієни необхідні з низки причин, основними серед яких є:

·              знати гігієнічні особливості впливу факторів зовнішнього середовища на організм людини;

·              вміти використовувати засоби загартовування, режиму дня, особистої гігієни;

·              знати особливості гігієнічного забезпечення проведення тренувань та змагань спортсменів у різних видах спорту,

·              знати особливості фізичного виховання дітей та підлітків;

·              розуміти  гігієнічні основи раціонального харчування;

·              володіти гігієнічними вимогами до будівництва та експлуатації' спортивних споруд.

Ці положення повинні сприяти формуванню у фахівців гігієнічного мислення. 

Знання з гігієни необхідні для напрацювання оздоровчих заходів та завдань при заняттях фізичною культурою і спортом. Виконання гігієнічних вимог при заняттях фізичною культурою і спортом сприяють тому, що фізичні вправи позитивно впливають на здоров'я і допомагають досягненню високих спортавних результатів.

Мета даного курсу – дати студентам, тренерам, викладачам фізичного виховання і спорту сучасні теоретичні знання з гігієни фізичної культури  і спорту, допомогти їм у засвоєнні основних положень, вмінь творчо використовувати отриману інформацію у практичній діяльності. 

На вивчення навчальної дисципліни "Гігієна" відводиться 120 годин / 4 кредити ECTS, з яких 20 годин лекційних занять, 28 годин лабораторних занять та 72 години  самостійної роботи.

Підсумковий вид контролю  - залік.

З повагою, кандидат біологічних наук, доцент, завідувач кафедри фізичної реабілітації та медико-біологічних основ фізичного виховання Евеліна Олександрівна Жигульова.