Навчальна дисципліна дає змогу оволодіти майбутньому фахівцю з фізики основами сучасних астрономічних та астрофізичних методів досліджень, астрономічних даних, застосування їх для створення уявлень та вивчення будови й еволюції космічних тіл, утворених ними зоряних систем, що спостерігаються в Метагалактиці.
Вивчення навчальної дисципліни «Астрономія» базується на знаннях, які студенти отримали після вивчення дисциплін загальної та професійної підготовки, зокрема: «Загальна фізика», «Теоретична фізика», «Основи технічного конструювання», «Диференціальні рівняння та рівняння математичної фізики», «Технологія конструкційних матеріалів», «Вища математика», «Лінійна алгебра та аналітична геометрія». Найбільшою мірою дисципліна «Астрономія» спирається на теоретичні знання і практичні навички, сформовані при вивченні нормативних дисциплін циклу професійної та практичної підготовки: ««Загальна фізика», «Теоретична фізика».

Метою
вивчення дисципліни «Астрономія» є: ознайомлення студентів з розвитком та сучасним станом уявлень про Всесвіт, методами астрономічних досліджень та їх результатами. Формування наукового світогляду на базі наших знань про Всесвіт.
Основним завданням вивчення дисципліни є: вивчення видимого та дійсного руху небесних тіл, та систем координат, що використовуються для опису цього руху; знайомство з факторами, що спотворюють видимі положення світил (рефракція, паралакс, аберація та ін.) та методами їх корекції; ознайомлення з будовою та граничними можливостями головних астрономічних інструментів: телескопів, та спектральних приладів; оволодіння сучасним станом знань про тіла Сонячної системи; знайомство з основами знань про будову зір та зоряних систем та Всесвіту в цілому