Програма вивчення навчальної дисципліни «Біобезпека і біоетика» укладена відповідно до освітньої (освітньо-професійної/освітньо-наукової) програми підготовки фахівців першого (бакалаврського) рівня вищої освіти галузей знань: 01 Освіта, 09 Біологія, 10 Природничі науки; напрямів: 014.05 Середня освіта (Біологія), 014.07 Середня освіта (Географія), 091 Біологія, 103 Науки про Землю, 101 Екологія.

Предметом вивчення навчальної дисципліни є морально-етичні норми, правила і принципи використання біологічних об’єктів, а також мікроорганізми, які можуть становити потенційну небезпеку для захисту здоров’я населення.

Мета навчальної дисципліни «Біобезпека і біоетика»: ознайомлення студентів з основами біоетики і біобезпеки; формування знань щодо моральної сторони діяльності людини в біології; виховання глибокої переконаності у необхідності неухильного дотримання етичних і морально-етичних норм, правил і принципів в своїй практичній діяльності.

Основними завданнями вивчення дисципліни «Біобезпека і біоетика» є: розширення знань щодо моральної сторони діяльності людини в медицині та біології, щодо збереження живими організмами своєї біологічної суті, біологічних якостей, запобігання широкомасштабній втраті біологічної цілісності; інтегрування знань щодо етичних, моральних норм, а також законів, принципів і правил регулювання з цих питань у практичну професійну діяльність дослідників; інтегрування вміння користуватися біотичними принципами у практичну професійну діяльність дослідників, що сприятиме безпеці використання нових біотехнологій; виховання глибокої переконаності в необхідності неухильного дотримання етичних і моральних норм, правил і принципів у своїй практичній діяльності.

Заплановані результати навчання відповідно до освітньої (освітньо-професійної/освітньо-наукової) програми:

знати: основні поняття біобезпеки та біоетики; морально-етичні норми, правила і принципи використання біологічних агентів; етичні проблеми сучасної біотехнології; біоетичні аспекти виробництва лікарських препаратів.

вміти: оперувати основними поняттями біобезпеки та біоетики; аналізувати існуючі та новітні етичні проблеми біотехнологічної та фармацевтичної галузей; аналізувати причини виникнення епідемічних ситуацій та інфекційних захворювань, що з’являються в останні роки.

Формування вищезазначених компетентностей сприятиме ефективному функціонуванню майбутніх фахівців у міжкультурному розмаїтті навчального та професійного середовища, мобільності і конкурентоспроможності на ринку праці.

На вивчення навчальної дисципліни відводиться 120 годин /4 кредити ECTS.