Програма вивчення нормативної навчальної дисципліни «Біохімія» » укладена відповідно до освітньої (освітньо-професійної / освітньо-наукової) програми підготовки фахівців першого рівня вищої освіти спеціальності 091 Біологія за освітньою програмою Біологія та 014.05 Середня освіта (Біологія) за освітньою програмою Біологія.

Тип дисципліни. Навчальна дисципліна належить до нормативної дисципліни циклу професійної підготовки.

Предметом вивчення навчальної дисципліни є структура різних біомолекул, які виконують функцію будівельних блоків при утворенні біологічних структур і являються складовою частиною живих організмів, та механізми їх синтезу й деградації. У ході вивчення дисципліни наводиться та демонструється практичне застосування й значення окремих методів і понять у галузі науки та в інших сферах суспільної діяльності (медицина, молекулярна біологія, біотехнологія, генна інженерія).

Міждисциплінарні зв'язки: Дисципліна є базовою для вивчення молекулярної біології, радіобіології, біофізики, біотехнології з основами нанотехнології.

Програма навчальної дисципліни складається з одного змістового модуля.

Метою викладання навчальної дисципліни  «Біохімія» є формування загальних знань та вмінь щодо будови і функцій основних хімічних речовин живої матерії, біохімічних реакцій та особливостей метаболізму багатьох органічних речовин, що входять до складу, або утворюються у тканинах організму, а саме: хімічні перетворення й біосинтез білків, нуклеїнових кислот, ліпідів, вуглеводів, роль ферментів та біологічних мембран у процесах анаболізму та катаболізму біоорганічних молекул.

Основними завданнями вивчення дисципліни «Біохімія» є

1)    вивчити просторову структуру і функції основних хімічних компонентів живої матерії;

2)    з’ясувати закономірності метаболічних перетворень у живих організмах;

3)    засвоїти особливості синтезу білків, нуклеїнових кислот, вуглеводів, ліпідів, ферментів, вітамінів, гормонів;

4)    засвоїти основні катаболічні цикли біоорганічних молекул;

5)    вивчити основні регуляторні механізми, які здійснюють інтеграцію всіх метаболічних шляхів перетворення біоорганічних молекул;

дати студентам уявлення про сучасні тенденції та напрямки фундаментально-наукових та прикладних досліджень у біохімії та суміжних з нею науках, для майбутньої профорієнтації.

На вивчення навчальної дисципліни відводиться 120 годин / 4 кредити ECTS.