Мета навчальної дисципліни «Україна в геополітичних концепціях ХХ – початку ХХІ ст.» полягає у вивченні місця України, хх окремих регіонів як суб’єкта (потенційного суб’єкта) і об'єкта міжнародних відносин в низці геополітичних концепціях європейських і вітчизняних вчених, які обґрунтовували її суб’єктність і право на суверенне існування.

Засвоєння наведених в цих конструкціях геополітичних ідей, положень та висновків щодо України дає змогу провести ретроспективний аналіз щодо оцінки можливостей прориву української нації на ниві державотворення, незалежність та перетворення з часом у повноцінного, конструктивного члена міжнародної спільноти, який користується усім набором суверенних прав і здатний захищати своє історичне право на державність, територіальну цілісність і справедливе майбутнє в умовах посилення світової нестабільності та негативного впливу  імперських амбіцій великої сусідньої країни.

Обсяг курсу: 4 кредити (120 год.), лекції - 28 год., семінари - 12 год., самостійна та індивідуальна робота - 80 год. Підсумковий контроль - залік.

Викладацький склад: доктор історичних наук, професор Завальнюк О. М.