Практика студентів є невід’ємною складовою підготовки фахівців у Кам’янець-Подільському національному університеті імені Івана Огієнка.

У період практики особливо інтенсивно проходить процес формування професійних умінь і навичок, оскільки він проводиться в умовах  наближених до майбутньої діяльності, і фактично є організацією самостійної практичної діяльності, спрямованої на вирішення конкретних професійних завдань.

Одним із основних принципів організації практики в університеті є її систематичність, безперервність і зв’язок з вивченням теоретичних курсів. Практика організовується і проводиться цілеспрямовано, з ускладненням її змісту і завдань від курсу до курсу, з послідовним забезпеченням наступності методів і засобів її організації, керівництва практичною роботою студентів.

Практика допомагає студентам краще зрозуміти можливості управління персоналом, організації та нормування праці, планування та аналізу трудових показників, організації кадрового діловодства, складання та аналізу звітності з праці.

У процесі практики встановлюються зв’язки між установами та підприємствами, де студенти проходять практику і кафедрою управління персоналом та економіки праці, навчальним закладом в цілому, що, з одного боку допомагає впровадженню нових елементів у діяльність цих установ і закладів, а, з іншого – сприяє вдосконаленню навчальних планів і програм у підготовці фахівців.

Наскрізна програма практичної підготовки є основним навчально-методичним документом, що ставить за мету забезпечення системності, безперервності та поступального характеру практичного навчання в університеті з галузі 07 Управління та адміністрування спеціальності 073 Менеджмент за освітньою програмою Управління персоналом та економіка праці. Програму розроблено відповідно до вимог освітньо-кваліфікаційної характеристики та освітньо-професійної програми.

Практична підготовка студентів організовується і проводиться відповідно до Положення про проведення практики студентів вищих навчальних закладів України, затвердженого наказом Міністерства освіти України від 8 квітня 1993 року № 93, наказів і директивних вказівок Міністерства освіти і науки України, «Положення про проведення практики студентів Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка.