Метою курсу  є формування у студентів основ  теоретичних знань, умінь та навичок процесу призначення, нарахування та виплати різних видів соціальних виплат,  необхідних майбутнім фахівцям для професійної діяльності в установах  та організаціях соціальної сфери та системи соціального захисту населення. Вивчення даного курсу передбачає засвоєння категорійного апарату теорії соціального забезпечення, наукового осмислення моделей та методів соціального забезпечення, технологічних аспектів з підвищення ефективності і дієвості його методів; теоретичних і практичних основ  процесу призначення, нарахування та виплати різних видів соціальних допомог . Теоретичні знання та практичні уміння, засвоєні в процесі вивчення дисципліни «Методи нарахування соціальних допомог» сприяють формуванню у студентів професійно важливих якостей майбутнього фахівця з соціальної допомоги.

Основними завданнями вивчення дисципліни  є:

теоретичні: знати основні теоретичні і практичні основи  процесу призначення, нарахування та виплати різних видів соціальної допомоги; економічні передумови та потреби у одержанні відповідних видів державних соціальних виплат.

практичні: сформувати вміння та навики використання методів призначення, нарахування відповідних видів державних соціальних допомог , застосовування алгоритмів нарахування соціальних виплат відповідним категоріям клієнтів.