Анотація до курсу

Навчальна дисципліна «Правова глобалізація і Україна» займає надзвичайно впливове місце в системі підготовки здобувачів вищої освіти історичного факультету ОС «Бакалавр». Найбільша увага при викладанні приділяється розвитку правової системи в України після отримання нею незалежності, що було абсолютно новим, так як раніше вона творилася в СРСР. І для України залишалося виконувати закони, які не завжди відповідали її інтересам. Україна після 1991 року проходила той же шлях, що й інші пострадянські країни, які теж не мали практики, як й Україна у цій вкрай важливій справі для кожної незалежної держави. Особлива увага при цьому приділялася і приділяється вивченню досвіду молодих держав, які раніше й досить успішно вступили на цей шлях. Запозичення їх досвіду вимагає конкретного підходу, який полягає в необхідності враховувати особливості України. При цьому відомо, що український парламент найбільше завантажений проблемою, яка вимагає при прийнятті нового закону враховувати ті юридичні напрацювання, які представляють сьогоднішню правову систему, яка все більше глобалізується в напрямі уніфікації кодексів законів, які враховують, насамперед, права і свободи громадян. Більше того, у правовій системі кожної країни світу все важливішу роль відіграє глобалізований підхід до прийняття того чи іншого закону, врахування того факту, що він не суперечить законам міжнародного права, яке , як відомо, постійно глобалізується Фактом є й те, що Україна, прилучаючись до тісної роботи з міжнародним співтовариством, постійно вдається глобалізованого варіанту своєї правової системи. Це особливо добре видно на пакетах законодавства, яке розробляє Верховна Рада України, зокрема для вступу в Європейський Союз та НАТО. Спецкурс включає великий і багатий в сенсі знань матеріал, який стосується органів державної влади та державного управління, їх функціонального призначення, форм реалізації влади та управління зверху донизу, що фактично характерно для всіх держав світу. А це яскраве свідчення подальшої глобалізації правової системи України.

Програма вивчення навчальної дисципліни «Правова глобалізація і Україна» ґрунтується на застосуванні історичного, проблемно-хронологічного, порівняльно-історичного та історико-типологічного методів історичних досліджень та укладена відповідно до освітніх програм підготовки фахівців освітнього рівня «Бакалавр» спеціальності 014 Середня освіта (Історія та правознавство).

 

Мета та цілі курсу

Метою викладання навчальної дисципліни «Правова глобалізація і Україна» є ознайомлення  студентів третього курсу історичного факультету з глобалізацією сучасної правової системи, місцем та роллю в ній України.

Основні цілі (завдання):

 – визначити характерні особливості сучасної міжнародної правової системи;

 – виявити спільне і відмінне у правових системах Європейського Союзу та України;

 – з’ясувати загальні закономірності й конкретні проблеми правової глобалізації на сучасному етапі;

 – висвітлити принципи й шляхи досягнення Україною модерної правової системи;

 – показати конкретно-історичний контекст правової глобалізації, вплив на неї визначальних процесів, явищ, подій;

 – розкрити роль різних факторів у системі міжнародної правої глобалізації;

 – вдосконалити уміння студентів працювати зі сучасним українським та міжнародним законодавством;

 – домогтися опанування студентами основних наукових понять курсу;

 – закріпити навички працювати з джерелами міжнародного та українського права на сучасному етапі.

 

Результати навчання

 

Згідно з вимогами освітньо-професійних програм історичного факультету ОС «Бакалавр» здобувачі вищої освіти повинні:

знати:

 – суть та зміст глобалізації правової системи;

 – про процес глобалізації правової системи в Україні;

 – основні риси розвитку правової культури країн європейського регіону;

 – зв’язок процесу правової глобалізації з іншими глобальними процесами у світі;

 – ознаки правової держави;

 – понятійний апарат;

 – проблеми, що вивчаються у шкільному курсі «Громадянська освіта».

уміти:

•       аналізувати правові процеси в Україні на сучасному етапі, співставляти їх з подібними процесами у провідних країнах Європи та Північної Америки;

•       вільно володіти одержаними знаннями, формулювати власні думки, робити аргументовані висновки, дискутувати;

•       працювати із джерельним матеріалом (що містять правові та законодавчі норми), використовувати його при висвітленні тих чи інших питань;

•       розробляти уроки з курсу «Громадянська освіта», тематика яких передбачена шкільною програмою;

•       конструювати український шлях до правової держави, що лежить через глобалізацію права;

•       користуватися набутими знаннями у виховній роботі з учнями.