Вивчення нормативної навчальної дисципліни «Антропогенне ландшафтознавство» здійснюється відповідно до освітньо-професійної програми Середня освіта (Географія) підготовки магістрів за спеціальністю 014 Середня освіта (Географія). Дисципліна відноситься до циклу дисциплін професійної підготовки і є компонентою дисциплін вільного вибору студента.

Курс є компонентом практичної підготовки фахівця географа кваліфікації: «Магістр. Географ. Викладач географії. Вчитель географії та економіки», зорієнтований на формування географічного та загальнонаукового світогляду, розуміння складових географічної оболонки, зміни географічних процесів і явищ у природних ландшафтах під впливом різноманітних видів антропогенної діяльності, які приводять до формування антропогенних ландшафтів та їх існування і зв’язків з природними і антропогенними процесами, з земною поверхнею та сонячною енергією. Дисципліна вивчається після вивчення всіх фахових нормативних і вибіркових дисциплін на 1-4 курсах бакалаврського рівня.

Предметом вивчення є: антропогенні та природні ландшафти, їх формування, систематизація, класифікації, принципи і методи дослідження, районування та місце дисципліни у складі ландшафтознавства і географічного районування.

Міждисциплінарні зв’язки: з усіма географічними науками – загальними, галузевими, регіональними, наскрізними (загальним землезнавством, географією України, картографією, гідрологією, кліматологією, геоморфологією, географією материків і океанів, біогеографією, ландшафтознавством, географічним районуванням, рекреаційною географією), а також з природокористуванням, геологією, екологією, геохімією, геофізикою, математикою тощо.