Опис (анотація): Режисура дисципліна, яка передбачає вивчення основних методів і прийомів зйомки, візуального рішення відеоряду, набуття навичок у монтажі відеосюжетів, створенні ефектів.

Тип: цикл дисциплін професійної підготовки (вибіркова).

Термін вивчення: 4 курс (7 семестр).

Кількість кредитів: 4 кредити ECTS: всього 120 год., з них 40 год. аудиторних: 20 год. лекційних, 20 год. практичних занять.

Викладацький склад: кандидат філологічних наук, старший викладач кафедри журналістики Колупаєва О. М.

Мета курсу: ознайомити студентів з основними принципами і засадами діяльності сучасної відеожурналістики, сформувати у студентів уміння застосовувати набуті знання у практичній діяльності.

Основні завдання дисципліни:

1) засвоїти основи роботи режисера монтажу;
2) опанувати теорію і практику режисерської майстерності на телебаченні, вивчити принципи роботи із сучасною знімальною технікою;
3) засвоїти принципи сучасної візуальної мови  для створення програм різних жанрів та стилів;
4) сформувати образне мислення для вирішення композиційних задач при створення власних матеріалів;
5) набути навички у монтажі відеосюжетів, створенні ефектів.

Результати навчання: студенти мають знати особливості технічної бази і нових цифрових технологій, які застосовують у відеовиробництві; етапи виробництва творчої продукції; загальні принципи організації роботи на теле- та кіностудіях; методи і технології підготовки медіа-продуктів; правила композиції кадру. Студенти мають уміти застосовувати принципи художньо-технічного оформлення відеоматеріалів; застосовувати в професійній роботі цифрову техніку; користуватися програмним забезпеченням, необхідним для створення, опрацювання тексту, візуальної, аудіо-, аудіовізуальної інформації;  користуватися цифровими пристроями передачі та обміну текстової, графічної, аудіо-, аудіовізуальної інформації.

Методи викладання дисципліни: усне слово викладача, пояснення, бесіда, створення та розв'язання проблемних ситуацій, дискусії, моделювання практичних ситуацій тощо. 

Методи оцінювання: поточне усне опитування, написання самостійних робіт, письмове тестування.

Розподіл балів, що присвоюються студентам:

Поточний

контроль

Самостійна

робота

Модульна контрольна робота

Екзамен

20

балів

10

балів

30

балів

40

балів

 

Форма підсумкового контролю: екзамен.

Мова викладання: українська.