Мета: У процесі вивчення курсу астрономії має сформуватись уявлення про її роль  у вивченні оточуючого світу, де розкривається зміст матерії і форм її рухів, простору і часу як форм існування матерії, практичне значення астрономії для пізнання світу, використання її можливостей у технічному прогресі людства, сучасні моделі й уявлення про природу небесних тіл, їх зародження й еволюцію. На основі вивчення теорій і моделей формується цілісна сучасна картина світу.

Особливість вивчення астрономії у ВНЗ полягає в тому, що студенти мають оволодіти системою вмінь і навичок, які б давали можливість ефективно передавати знання наступним поколінням, виховувати в них допитливість, інтерес до знань, любов до творчої праці. Вивчення теоретичного матеріалу супроводжується формуванням умінь їх застосування для аналізу результатів дистанційного вивчення небесних тіл на основі чого сформовані уявлення про їх фізичні параметри та хімічний склад. Самостійна робота передбачає поглиблення теоретичних знань, аналіз сучасного стану використання астрономії для практичних потреб людства й тренування у застосуванні теорій та моделей.

Завдання: Ознайомити студентів з основними поняттями, явищами, моделями та законами, що їх описують, стосовно структури Всесвіту та його окремих об’єктів, виробити вміння застосування теоретичних знань для аналізу і опису процесів, розрахунку або оцінки їх протікання; виробити навички практичного використання астрономічних інструментів.