МЕТОЮ вивчення курсу «Молекулярна фізика» фізики є сформувати уявлення про особливу роль фізики, яка визначається предметом вивчення оточуваного світу, де розкривається зміст матерії і форм її рухів, простору і часу як форми існування матерії, взаємозв’язок і взаємоперетворюваність видів матерії і рухів, єдність матеріального світу. В цьому полягає важливе методологічне і світоглядне значення вивчення курсу загальної фізики. На основі вивчення класичної і сучасної фізики, розкриття фізичних понять і означень фізичних величин, змісту моделей, законів, принципів, теорій формується цілісна сучасна фізична картина світу.

Особливість вивчення фізики у ЗВО полягає в тому, що студенти мають володіти системою вмінь і навичок, які б давали можливість ефективно передавати знання наступним поколінням, виховувати в них допитливість, інтерес до знань, любов до творчої праці.   Самостійна робота передбачає поглиблення теоретичних знань, аналіз сучасного стану використання курсу «Молекулярна фізика» для практичних потреб людства та тренування у застосуванні теоретичних моделей до пояснення різних фізичних явищ.

ЗАВДАННЯМ Є ознайомити студентів з основними поняттями, явищами та законами, що їх описують, стосовно статистичних закономірностей; виробити вміння застосування теоретичних знань для аналізу і опису процесів, розрахунку або оцінки їх параметрів та перевірки основних законів; розвинути логічне мислення.