АНОТАЦІЯ НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ

 

Еристика

 

1. Мета вивчення навчальної дисципліни у контексті підготовки фахівців певної спеціальності. Її взаємозв’язок з іншими навчальними дисциплінами навчального плану підготовки фахівців.

Мета вивчення дисципліни «Еристика» полягає у набутті студентом компетенцій, знань для вивчення історії та теорії красномовства, практичного оволодіння прийомами і навичками мистецтва полеміки, у формуванні практичних умінь і навичок ефективної раціональної комунікації у процесі зіткнення поглядів і позицій, у засвоєнні спеціальних прийомів впливу на людей задля досягнення комунікативної мети з мінімальними втратами часу й енергії.

Вивчення дисципліни пов’язано з багатьма іншими навчальними дисциплінами навчального плану підготовки фахівців.

 

2. Перелік компетентностей, здобуття яких гарантуватиме вивчення даної навчальної дисципліни. Сфера реалізації здобутих компетентностей під час працевлаштування.

Вивчення дисципліни «Еристика» гарантуватиме набуття знань з ключових понять, розділів і законів як класичного, так і сучасного мистецтва полеміки; науково-теоретичних основ культурно-цивілізованої комунікації; семіотичних, логічних, психологічних, тактичних характеристик і прийомів ведення суперечок; правил доведення і спростування в ході аргументації та критики. Засвоєння дисципліни гарантує отримання уявлень про маніпулювання в суперечках; головні прийоми і форми невербальної комунікації під час ведення суперечок; основні правила ведення суперечок.

Майбутні фахівці вмітимуть аналізувати і членувати тексти різних типів; визначати тему, тези, докази, мовленнєві засоби і доцільність кожного слова в тексті; продукувати тексти різних типів промов з потрібної теми і для різних ситуацій та використовувати їх у власній практичній діяльності; добирати письмові і усні форми та прийоми ведення продуктивної суперечки; вести ділове спілкування і дотримуватись етикету; нейтралізувати конфліктні ситуації під час ведення суперечок.

Під час працевлаштування вдасться вміло вести полеміки і суперечки, аргументовано переконувати опонентів, схиляти їх до прийняття оптимальних рішень у кожній конкретній ситуації.

 

3. Зміст навчальної дисципліни за модулями та темами.

Модуль 1. Еристика як мистецтво суперечки

Тема 1. Загальна характеристика поняття «Еристика».

Тема 2. Складові частини еристики.

Тема 3. Види суперечок, їх характеристика.

Тема 4. Аргументація і критика: правила і типові помилки.

Тема 5. Прийоми маніпулювання в суперечках та їх нейтралізація.

Тема 6. Тактичні, психологічні і невербальні прийоми маніпулювання в суперечках.

Тема 7. Коректні і некоректні  прийоми впливу в суперечці. Софізми в суперечках.

 

4. Обсяг вивчення навчальної дисципліни:  4 кредити, год. всього 120, ауд. - 40 год., з них — лекційних 20, сем. - 20, самост. - 80 год.

5. Форма семестрового контролю — залік.

 

6. Інформація про науково-педагогічних працівників, які забезпечуватимуть викладання цієї навчальної дисципліни (прізвище, ім’я, по батькові, науковий ступінь, вчене звання).

Викладання цієї навчальної дисципліни забезпечуватиме Волковинський Олександр Сергійович, доктор філологічних наук, професор.

 

7. Перелік основної літератури.

1. Гурвич С.С., Погорелко В.Ф., Герман М.А. Основы риторики. — К.: Кондор, 1978. – 298с.

2. Ивин А.А. Риторика. Искусство убеждать.- М.: Гранд, 2002. –  305с.

3. Когут О.І. Основи ораторського мистецтва. – Тернопіль: Астон, 2005. – 298с.

4. Кохтев Н.Н. Риторика. – М: Наука, 1994. – 356с.

5. Кузнецов И.Н. Современная риторика. – М.: Гранд, 2003. – 487с.

6. Куньч З. Риторичний словник. – К.: Рідна мова, 1997. – 339с.

7. Смелкова З.С., Ассуирова Л.В., Савова М.Р. Риторические основы журналистики. – М.: Наука, 2003. – 294с.

8. Хоменко І.В. Еристика. Мистецтво полеміки. – К.: Наук.думка, 2001.- 214с.

9. Хоменко І.В. Еристика. Теорія та практика суперечки. – К., 2007.