За сучасних умов глобалізації зростає ступінь взаємозалежності держав у політичному, економічному, соціальному, культурному та інших аспектах. Реальні міжнародні відносини будуються, як і в минулому, переважно на основі жорсткої міждержавної конкуренції у різних сферах та використання сили. Посилюється політичне й економічне протиборство між різноманітними акторами міжнародних відносин. Тому дослідження геопросторової політичної організації світу (як у минулому, так і сьогодні) та прогнозування її змін у майбутньому є дуже важливим завданням сучасної науки як з теоретико-пізнавальної, так і прикладної точки зору. Саме геополітика є тією науковою дисципліною, яка у взаємодії з іншими науковими напрямками має аналізувати розвиток політичної організації світу, просторові аспекти взаємодії між державами та іншими світовими акторами (регіонами, блоками, міжнародними організаціями, ТНК, тощо), виявляти основні тенденції геопросторового розвитку світових політичних процесів.

Одночасно, однією з найважливіших проблем сучасної геополітики є проблеми становлення і розвитку Української держави її геополітичної орієнтації, а також ролі України як важливого суб’єкта/об’єкта  європейських  та світових процесів цивілізаційного розвитку Української держави, її геополітичної орієнтації, а також ролі України як важливого суб’єкта/об’єкта  європейських та світових процесів цивілізаційного розвитку, вирішення проблем  сьогодення  через історичний досвід та практику.

В межах цього курсу студенти отримають знання про: теорію міжнародних відносин, класичні концепції міжнародних відносин та геополітичні концепції та поняття, що вироблені в їх межах; тенденції й особливості геополітичної думки постбіполярного/багатополюсного світу тощо.