Курс «Політична історія зарубіжних країни» досліджує процес політичного та соціально-економічного розвитку провідних країн світу від кінця ХІХ ст. до сьогодення. Основна увага приділена ключовим подіям політичної історії, які справили істотний вплив на державотворчі процеси, визначили вектори сучасного поступу країн та народів. Значне місце у навчальному курсі займають питання політичного устрою окремих країн, рушійних сил в історії, взаємодії різних факторів у історичному процесі. Також розглянуті й такі аспекти суспільного життя, як культура у різних її проявах, історія релігії й церкви, еволюція соціальної структури суспільства, національні питання і національні рухи.

На основі вивчення дисципліни студент має набути таких компетентностей:

а) інтегральних: здатність аналізувати сучасну політичну ситуацію в світі на основі здобутих знань; розв’язувати задачі та проблеми в галузі політики, соціальних відносин; визначати на основі аналізу фактичного матеріалу тенденції, закономірності, особливості динаміки політичного життя провідних країн світу;

б) загальних: здатність до цілеспрямованого накопичування знання, самостійного пошуку та опрацювання інформації; здатність до аналізу політичних процесів у широкому соціальному та історичному контексті; здатність застосовувати набуті знання та навички у практичних ситуаціях; здатність до творчого мислення, яке полягає у схильності до самостійності міркувань та умовиводів;

в) спеціальних (фахових і наукових): здатність виявляти та опрацьовувати історичні джерела різних видів, аналізувати наукові тексти та узагальнювати цю інформацію; здатність здійснювати історичні та політологічні дослідження з визначеної тематики, застосовуючи інформаційно-комунікативні технології та інформаційні бази даних; здатність брати участь у дискусії з питань політичної історії провідних країн світу в різних формах наукової комунікації.

Обсяг вивчення навчальної дисципліни:

Кількість кредитів ECTS – 4 (120 год.). Лекції – 28 год. Семінарські заняття – 20 год. Самостійна та індивідуальна робота – 72 год.

Форма семестрового контролю – іспит.

Викладацький склад: кандидат історичних наук, доцент Опря І. А.