Курс "Історія економіки та економічної думки" є однією з дисциплін навального плану, за яким здійснюється підготовка фахівців галузі знань 05 Соціальні та поведінкові науки спеціальності 051 Економіка та 07 Управління та адміністрування спеціальностей 071 Облік та оподаткування та 076 Підприємництво, торгівля та біржова діяльність.

Дисципліна спирається на базу знань, отриманих студентами при вивченні навчальних дисциплін "Економічна теорія", "Мікроекономіка", "Макроекономіка". Водночас курс необхідний для подальшого вивчення фундаментальних економічних дисциплін. 

Метою вивчення курсу є засвоєння студентами основних методів економічних досліджень як методологічної основи у вивченні конкретних економічих дисциплін з врахуванням їх соціалізації та майбутньої фахової діяльності. 

Завдання курсу полягає в одержанні студентами систематичних теоретичних знань на основі вивчення історії виникнення і розвитку господарських систем, економічних ідей та теорій у різних концепціях, формування сучасного економічного мислення та світогляду студентів. Студенти мають опанувати загальні засади економічного життя суспільства на основі врахування різних альтернативних поглядів в історичному розрізі, зясувати механізми дії економічих законів та напрями їх використання в умовах сучасності. 

В результаті вивчення курсу студенти повинні:

знати:

1. Основні етапи в процесі генезису та еволюції історикоекономічної науки.

2. Історичні форми господарських систем та логіку їхньої еволюції.

3. Основні етапи суспільного поділу праці та форм власності на засоби виробництва.

4.  Історичні форми господарств, їхню ефективність та причини занепаду.

5. Передумови та закономірності зародження та розвитку економічних шкіл (концепцій).

6. Методологічні основи різних економічних шкіл (концепцій).

вміти: 

1. Порівнювати історичні етапи розвитку господарських систем;

2. Здійснювати компаративний аналіз економічних політик;

3. Зіставляти характерні риси економічного розвитку різних країн;

4. Застосовувати прийоми економічних досліджень для аналізу економічних течій та концепцій;

5. Визначати та роз’яснювати особливості методології окремих вчених, течій та шкіл;

6. Оцінювати значення конкретних вчень та теорій для економічної практики;

7. Аналізувати тенденції розвитку сучасних економічних концепцій.

 Дана дисципліна є обов’язковою для підготовки фахівців у галузі економіки та підприємництва і поглиблює знання, одержані студентами паралельно на курсах «Політична економія», «Економічна історія». Вона є також методологічною основою для вивчення таких  дисциплін як «Мікроекономіка», «Макроекономіка», «Регіональна економіка».

Історія економічних учень відіграє особливу роль в оволодінні культурою економічного мислення, розумінні його альтернативності для творчого сприйняття політичної економії, економічної політики та економічної науки в цілому.