Мета вивчення навчальної дисципліни «Ботаніка».  Курс «Ботаніка» (ЗМ-Систематика вищих рослин) знайомить студентів з основними принципами сучасної  таксономії рослин, особливостями організації і біології рослинних організмів, їх місцем в сучасній системі живого. Першочерговим є вивчення систематики, її основних таксонів та особливостей формування таксономічних груп. Для  розуміння схожості та відмінності  необхідно вивчити біологію найбільш типових представників таксонів; визначити місце таксону в системі,  вивчити характерні ознаки, які відрізняють групи, з’ясувати екологічні особливості, поширення та морфологічну пристосованість; прослідкувати родинні зв’язки, ознайомитися із значенням об’єктів у природі та житті людини. 

          У програмі передбачене паралельне вивчення лекційного курсу і лабораторного практикуму, що дає можливість одержати теоретичні знання, практичні уміння та навички, вміння описувати та визначати рослини і проводити експериментальні дослідження в природі.

         Метою викладання навчальної дисципліни «Ботаніка» є формування наукових знань, умінь та навичок з систематики вищих спорових та квіткових рослин. Курс допоможе узагальнити та поглибити теоретичні знання і закріпити практичні навички з систематики.

Основні завдання вивчення дисципліни «Ботаніка»: навчити знаходити місце кожного представника в сучасній системі органічного світу; ознайомити з методами класифікації організмів, основними поняттями систематики вищих рослин.