Анотація навчальної дисципліни

«ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ ФОРМУВАННЯ

УКРАЇНСЬКОЇ НОРМАТИВНОЇ ТЕРМІНОЛОГІЇ» 

1. Мета вивчення навчальної дисципліни: ознайомити студентів із ґрунтовними засадами української термінознавчої науки, закласти основи самовдосконалення майбутнього філолога з урахуванням знань внутрішньої природи терміна, його місця в терміносистемі та сприяти формуванню загальної лінгвістичної ерудиції.

Взаємозв’язок з іншими навчальними дисциплінами навчального плану підготовки фахівців. Дисципліни-пререквізити: сучасна українська літературна мова, основи наукових досліджень.

2. Перелік компетентностей, здобуття яких гарантуватиме вивчення навчальної дисципліни.

Інтегральна компетентність: Здатність розв’язувати складні спеціалізовані завдання та практичні проблеми в галузі філології з дослідження, що передбачає застосування загальних наукових теорій і методик навчання мовознавчої науки та характеризується комплексністю й невизначеністю умов.

Загальні компетентності:

ЗК 01

Здатність застосовувати систематизовані теоретичні та практичні знання з гуманітарних наук у вирішенні професійних завдань

ЗК 06

Здатність ефективно використовувати іноземну мову для виконання професійних завдань

ЗК 08

Здатність проводити наукове дослідження через здатність до пошуку, оброблення та аналізу інформації з різних джерел.

ЗК 11

Здатність до використання технічних термінів, вільне володіння державною мовою.

ЗК 13

Здатність до роботи в команді фахівців різних галузей.

ЗК 15

Здатність дотримуватись етичних принципів

 

Спеціальні (фахові, предметні) компетентності:

СК 03

Знання про методологію та класифікацію термінів і понять.

 

Сфера реалізації здобутих компетентностей для працевлаштування за фахом: філолог.

Очікувані результати навчання:

ПРН 04

Демонструвати вміння аналізувати мову в синхронії й діахронії, користуючись системою основних понять і термінів мовознавства.

ПРН 09

Уміння працювати з науковою, довідковою, методичною літературою, необхідної для здійснення професійної науково-дослідної та практичної фахової діяльності.

ПРН 20

Здатність демонструвати володіння професійним термінологічним мінімумом іноземною мовою.

 

Після вивчення дисципліни студенти повинні:

- знати основні подібності та розбіжності між терміном і словом, походження, умотивованість терміна та його співвідношення зі внутрішньою формою, дослідження системних явищ синонімії, омонімії, паронімії, антонімії серед термінної лексики;

- володіти методологічними та методичними аспектами технології термінотворення, виробленням навичок установлення місця терміна й сукупності термінів у системі сучасної української літературної мови;

- знати місце української термінології в її розвитку та перспективі; галузеві термінології; структурно-генетичну, граматичну та лексико-семантичну характеристику термінології; ономасіологічні проблеми термінології; організацію  термінологічних систем на рівні парадигматики;

- визначати поняття норми щодо термінології; уніфіковувати галузеві терміносистеми; створювати словотвірні моделі сучасних термінів.

3. Зміст навчальної дисципліни.

Предмет і завдання термінознавства. Історія розвитку й сучасні проблеми української термінології. Теоретичні засади термінознавства та термінографії. Фахові мови та галузеві термінології. Структурно-генетична характеристика термінології. Граматична характеристика термінології. Лексико-семантична характеристика термінології. Ономасіологічні проблеми термінології. Терміни-запозичення з грецької та латинської мов. Семасіологічне термінознавства. Організація терміносистем на рівні парадигматики. Функційний підхід до вивчення терміносистем. Лінгвістичні основи впорядкування галузевих термінологій.

 

4. Обсяг вивчення навчальної дисципліни: 4 кредити ECTS: всього 120 год., з них: денна форма навчання – 48 год. аудиторних: 28 год. лекційних, 20 год. практичних занять, самостійна робота – 72 год.

 

5. Форма семестрового контролю – екзамен.

6. Інформація про науково-педагогічних працівників, які забезпечуватимуть викладання цієї навчальної дисципліни: Монастирська Р.І., кандидат філологічних наук, старший викладач кафедри української мови.

 

7. Перелік основної літератури:

1. Даниленко, В.П. (1980). Теоретичні та практичні аспекти нормалізації наукової термінології. [В:] Мовознавство, № 6. Київ, с. 16–21.

2. Д’яков, А.С. (2000). Основи термінотворення. Семантичні та соціолінгвістичні аспекти. Київ, 216 с.

3. ДСТУ 3017—95.Видання. Основні види. Терміни та визначення. Київ,46с.

4. ДСТУ 3018—95. Видання. Поліграфічне виконання. Терміни та визначення. Київ, 44 с.

5. Дьяков, А. С. (2000). Основи термінотворення. Київ, 208 с.

6. Зарицький, М.С. (2004). Актуальні проблеми українського термінознавства: Підручник для студ. вищих навч. закл. Київ, 124 с.

7. Марчук, Л.М. (2011). Основи терміознавства : [Навч. посібник]. Кам’янець-Подільський, 224 с.

8. Марчук, Л.М., Монастирська Р.І. (2019). Навчально-методичний посібник з основ термінознавства (завдання для аудиторної роботи). Кам’янець-Подільський, 52 с.

9. Наконечна, Г. (1999). Українська науково-технічна термінологія: історія і сьогодення. Львів, 230 с.

10. Панько, Т.І. (1994). Українське термінознавство: Навчальний посібник. Львів, 170 с.