Навчальна дисципліна «Ансамблева гра» є вибірковою у структурі фахової підготовки здобувачів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти спеціальності 014.13 Середня освіта (Музичне мистецтво), яка вивчається протягом 3 семестру і зумовлена практичною потребою особистості в духовному зростанні та самовдосконаленні, прагненням до творчого самовираження, яке, в певній мірі, може бути реалізоване в процесі спільної колективної музично-виконавської діяльності. Гра в ансамблі сприяє розвитку музично-творчих здібностей, активізації творчого потенціалу у пошуках неординарних інтерпретаційних шляхів виконавства, формуванню творчого світобачення. Активно формуються комунікативні здібності, які сприяють конструктивному спілкуванню в процесі спільного музикування.

В процесі вивчення кращих зразків вітчизняної, зарубіжної класичної, народної й сучасної музики відбувається музично-естетичний і творчий розвиток, формуються естетичні смаки, внутрішня культура, збагачується духовний світ учасників ансамблю.

Вивчення курсу сприяє всебічному гармонійному розвитку і формуванню художнього світогляду учасників інструментального колективу, вихованню якостей відповідно до комплексу моральних, естетичних та інших цінностей, в установленні яких зацікавлене наше суспільство, таких, як відповідальність, ініціативність, толерантність.